Kategoriler
Menü

Güvenli Alışveriş Hızlı Kargo imkanı!

Bazaarİstanbul'a Hoş Geldiniz!

Mutfakların vazgeçilmez olan 8 ürünü

Bazaar İstanbul - 23 Eki 2021 586 0 Yorum
Mutfakların vazgeçilmez olan 8 ürünü

Mutfak araç gereçleri sihirlidir aslında. Bazen bir mutfak tartısı yapacağınız tatlının tüm gidişatını değiştirir, mükemmel kekler, kurabiyeler yapmanızı sağlar. 1 gram tuz atmanın kritik olduğu anlarda imdadınıza yetişir. Klasik olarak gördüğünüz et yemekleri, demir döküm tencere ya da tavanın içinde piştiğinde usta bir şefin elinden çıkmışçasına lezzetli bir hal alır. Tüm dengeler kullanacağınız bunlar gibi bazı aletlere bağlı aslında.

Mutfağa ilginiz var. Bilmediğiniz bir şehirde tek başınıza yaşamaya başladınız ya da baba evini bırakıp ilk kez kendi evinize çıkıyorsunuz. Bunlar bir kenara yeni evlisiniz, belki de bir şeyler pişirmeye ve sevdiklerinizle paylaşmaya yeni merak saranlardansınız. Bu durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız şu an, mutfak araç gereçleriniz sizin için oldukça kritik. Alınacaklar listesini hazırlamadan önce bize kulak verin.

En olmazsa olmaz araç gereçlerden, yapacağınız her şeyin çehresini değiştireceklere kadar hepsini bir bir anlatıyoruz.

Kağıtlar, kalemler hazırlansın.

1. Olmadığı mutfak düşünülemez: Şef Bıçağı
Neden mutfağınızda olmalı: Mutfağınızın en klasik ve en olmazsa olmazlarının başında şef bıçakları geliyor. Uzun seneler mutfağınızdaki en yakın arkadaş olacak şeyler onlar. İnce ince maydanoz kıyarken de, kabakları jülyen doğrarken de, tavuk derisi çıkarırken de ona ihtiyacınız olacak. Her türlü ince işçiliğinizde ya da klasik kesme – doğrama işlemlerinizde hatta şekil verirken dahi şef bıçaklarına eliniz gidecek.

Seçerken nelere dikkat etmeli: Şef bıçaklarını en önemli özellikleri çok kesik bir yapılarının olması. Bu yüzden onu alırken dikkat etmeniz gerekenler var elbette. Bir şef bıçağı sizin elinizde harikalar yaratabilirken, başka birinin ellerinde o derece başarılı olmayabilir. Bu yüzden dikkat etmeniz gereken 3 temel nokta var: Bıçağınızın boyu, ağırlığı ve dengesi. Bıçağı elinize aldığınızda hissettirdiği dengeye göre seçmelisiniz.

15 cm ve 20 cm’lik şef bıçakları mutfaklarda en çok tercih edilen bıçak boylarından. Et keserken ya da sert ürünleri doğrarken 20 cm, sebze ve meyveleri doğrarken de 15 cm’lik ürünleri tercih edebilir, bıçağınızı bu boylarda seçebilirsiniz. Bıçağın kesme tahtasına inme şiddeti sizin elinizde. Hareketlerinizin ne şekilde ve hangi bıçakla daha rahat olacağını düşünüyorsanız o ağırlıkta bıçak seçin.

Bunun dışında bıçağınızın paslanmaz çelikten, leke bırakmayan ve su tutmayan bir bıçak olmasını özellikle tercih edin. Bıçağınız çok keskinse mutlaka bir kılıfın içinde muhafaza edin.

2. Mükemmel kesimler ondan sorulur: Tırtıklı Bıçaklar (Ekmek bıçağı)
Neden mutfağınızda olmalı: Aslında tırtıklı bıçaklar, en az şef bıçakları kadar mutfakta olması gerekenlerden biri. Ama olup olmaması tamamen sizin bütçenize kalmış. Yumuşak domateslerden tutun, en hassas ürünlere kadar tüm malzemeleri en iyi şekilde tırtıklı bıçaklar yani diğer adıyla ekmek bıçakları doğrar. Narenciye gibi içleri sulu ürünleri keserken şekillerini bozmadan, sıkıştırmadan kesmenize sağlar. Bu yönüyle şef bıçağından ayrılır. Özellikle ekmek keserken ya da hamur işi ürünlerin kesiminde bir şef bıçağının göstermeyeceği kadar başarılı bir performans gösterir.

Seçerken nelere dikkat etmeli: Tırtıklı bıçakları seçerken tıpkı şef bıçaklarında olduğu gibi ağırlık, denge ve boyuna dikkat edin. Bu kıstasların yanında tırtıklı bıçakların dişlerinin kesinlikliğine önem verin. Dişlerin araları çok sık ya da açık açık olmasın. Orta aralıkta, paslanmaz çelikten bir bıçak tercih edin.

3. Sebze ve et tahtası ayrı olmalı örneğin: Kesme Tahtası
Neden mutfağınızda olmalı: Kesme tahtaları, bıçaklardan sonra mutfağın en önemli üyelerinden biri. Kesme tahtası olmadan dilediğiniz şekilde ne sebze, ne meyve, ne et ya da ekmek kesebilirsiniz. Onların varlığı düzgün bir biçimde kesim sağlarken, elde doğramada ortaya çıkan yaralanmaların da önüne geçiyor. Bu nedenle kaliteli, kaymayan, çabuk kir tutmayan bir kesme tahtası mutlaka edinmelisiniz.

Seçerken nelere dikkat etmeli: Öncelikle listenize iki adet kesme tahtası alacağınızı not edin. Çünkü çiğ sebze ve meyveler için ayrı, çiğ etleri ve deniz ürünlerini kesmek için ayrı kesme tahtalarına ihtiyacınız olacak. Kesme tahtası alırken yüzeyinin dümdüz olmasına, kaliteli malzemelerden yapılmış olmasına özen gösterin. Plastik, cam ve ahşap olmak üzere 3 farklı çeşit çıkacak karşınıza. Ahşap olanlar en çok tercih edilenleri, en sağlıklısı ise cam olanlar. Ancak cam olanlar bıçaklarınızı çabuk köreltebilir. Bu nedenle cam kesme tahtası alacaksanız bir tık daha özenli olmanız gerekiyor.

4. Muhteşem yemeklerin ve tatlıların sırrı: Demir Döküm Araç Gereçler
Neden mutfağınızda olmalı: Mutfağınızda demir döküm kullanmak için birçok nedeniniz var aslında. Öncelikle demir döküm kullanabileceğiniz en sağlıklı araç gereçlerin başında geliyor. Yemeğin lezzetini koruyabiliyor olmaları ve ısıyı her yere eşit biçimde yaymaları onları vazgeçilmez kılıyor. Yüksek ısıya dayanıklı olduklar için ister fırında, ister ocakta kullanılabilme özelliğine sahip. İçinde yemek pişirebilir, brownie, kek gibi fırın tatlılarını pişirebilirsiniz. Bunun yanında mis gibi kokan ekmekleriniz içinde tercihiniz demir dökümden yana olsun. Çok yönlü kullanım sağlayan demir döküm araç gereçler mutfağınızda mutlaka olmalı.

Seçerken nelere dikkat etmeli: Demir döküm araç gereçler iki farklı şekilde üretiliyor. Biri içleri emaye kaplı olanlar diğerleri kaplamasız olanlar. Kaplamasız olanları tercih ediyorsanız ”seasoning’ işlemini mutlaka yapmanız gerekecektir. Aklınızda bulunsun. Üzerinde çizik varsa kesinlikle almamaya özen gösterin.

5. Gramlarla değişir tarifler: Mutfak Tartısı
Neden mutfağınızda olmalı: Mutfakta seviye atlamak isteyenler, bir koşu bir mutfak tartısı edinin. Neden mi? Hemen anlatalım. Ölçerek yapacağınız her tarif sizi mutfakta bir adım öteye taşıyacaktır. Ölçüyle verilmiş tarifleri birebir uygulamanızı ve en yakın sonuçları elde etmenizi mutfak tartıları sağlar. Hata payını en aza indirir.

Seçerken nelere dikkat etmeli: Mutfak tartısı, hassas, elektronik tartılar ve normal tartılar olarak farklı şekillerde çıkıyor karşımıza. Elektronik bir tartı tercih edecekseniz tartınızın ml, gram gibi farklı ölçü birimlerini ölçebildiğinden, doğru ölçüm yaptığından ve dayanıklı olduğundan emin olun.

6. Pişirme sırasındaki sağ kolunuz: Isıya Dayanıklı Spatula
Neden mutfağınızda olmalı: Yanmıyor, yapışmıyor. Yapışan şeyleri kolaylıkla kazımanızı sağlıyor. Bunu yaparken araç gereçlerinizi çizmiyor. Bunların yanında muhteşem bir karıştırıcı. Kek, un, pasta, krema yaparken tüm malzemeleri birbirine harmanlamaya yardımcı oluyor. Bir kaptan diğer kaba bir şey aktarırken sıyırmanıza yardımcı oluyor. Spatulaya hatta birden çok spatulaya sahip olmanız için bunlar sadece birkaç neden.

Seçerken nelere dikkat etmeli: Yanmayan, ısıya dayanıklı malzemelerden elde edilmiş spatulalar kullanmaya tercih edin. Kolay yıkanabilir olması da oldukça mühim. Kolay esneyebilen yapıya sahip olmasına, rahat kavrayabiliyor oluşunuza özen gösterin. Bambu saplı, silikon kaplı olanları daha uzun süre kullanabilirsiniz, aklınızda bulunsun.

7. Dereceler mühim: Mutfak Termometresi
Neden mutfağınızda olmalı: Eğer mutfağınızda tam kıvamında soslar pişirmek istiyorsanız, içi az, orta ya da çok pişmiş etler yapmak istiyorsanız, karamel gibi tatlı sosların aşığı iseniz size ve yaptığınız her şeye seviye atlatacak yegane şey mutfak termometresi olacaktır. Mutfak termometresi, hatasız, tam kıvamında şeyler pişirmenizi sağlar. Özellikle sos yaparken, et pişirirken işinize yarayacağı gibi süt ve süt ürünlerini mayalarken de doğru sıcaklığı bulmanıza yardımcı olacaktır. Evinizin şefi olmanız onunla biraz daha kolay.

Seçerken nelere dikkat etmeli: Mutfak termometresi alırken çok bir kıstasınız yok aslında. Farklı ısı birimleriyle ve doğru ölçebiliyor olduğundan emin olun. Çelik uçlu olanlar önceliğiniz olsun.

8. Daha fazla un eklemeye gerek yok: Hamur Kazıma Aparatı
Neden mutfağınızda olmalı: Hamurişleriyle çok haşır neşir olanlar bilir. Hamur yoğururken sağa sola unlar saçılır, hamuru tutturmak için gereken ölçünün yarısı tezgahta kalır ve un eklemek durumunda kalırsınız. Elde ettiğiniz hamurlar yapışır, böyle durumlarda da sürekli un ilave edersiniz. İşte… Hamur kazıma aparatı hamurun çok daha kolay toparlanmasını sağlayan en muhteşem mutfak araç – gereçlerinden biri. Hamur yapıştıkça kazıyarak çıkarabilirsiniz ve kıvam alması için yoğurmaya devam edebilirsiniz. Dilediniz boyutlarda ve eşit ölçüde kesebilirsiniz.

Seçerken nelere dikkat etmeli: Yapışmaz, yanmaz bir malzemeden tercihen çelikten yapılmış ürünleri seçmeye özen gösterin. Üzerinde cm cinsinden uzunluk birimleri yazan aparatları tercih ederseniz hazırladığınız hamuru eşit oranda daha kolay kesebilirsiniz. Ucunun tırtıklı olmamasına, dümdüz olmasına da özen gösterin.

Yorum Yaz

Uyarı: Yorum Adı 3 ile 25 karakter arasında olmalıdır!
Uyarı: Geçersiz e-posta kimliği!
Uyarı: Yorum Metni 25 ile 1000 karakter arasında olmalıdır!
Mutfak (3)

Related Article

menu